Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

chleb.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna -> Hydepark
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jojo
Sgt. at arms



Dołączył: 10 Mar 2016
Posty: 71
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DWR
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:07, 23 Wrz 2016    Temat postu: chleb.

kolejny przepis jest na chleb jest dość pracochłonny ale naprawdę warto poświęcić czas.



zakwas chlebowy :

mąkę pszenną razową łączymy z ciepłą wodą w stosunku 1:1
odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godz po tym czasie dodajemy tą samą proporcje mąki i wody mieszamy i odstawiamy tak przez kolejne 5 dni.

jeśli ktoś by chciał z chęcią podzielę się swoim 5 letnim zakwasem.

zaczyn
1 łyżka zakwasu
200 g letniej wody
100 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią ,zostawić w temp. pokojowej na 10-12 godz.
Można sprawdzić czy zaczyn jest gotowy wrzucając troszkę zaczynu do miseczki z ciepłą wodą, gotowy zaczyn powinien pływać na powierzchni

Ciasto właściwe

700 ml ciepłej wody
200 g zaczynu
900 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g soli

wszystkie składniki połączyć ze sobą wyrabiać do połączenia składników w jedną całość, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godz, po tym czasie przemieszać ciast od strony ścianek do środka. czynność powtarzać 4 razy co 30 min. po przemieszaniu ciasto powinno być pulchne, miękkie, przełożyć ciasto do wysypanych mąką koszyków przykryć ściereczką, chleb zostawić na 3-4 godz w temp. pokojowej do wyrośnięcia lub wstawić na 8 godz do lodówki.

piec rozgrzać do temp. 240 st. wyjąć chleb z lodówki i foremek ponacinać skórkę i włożyć do pieca. piec przez 20 min po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec dalej przez 25 min.
gotowy chleb wyjąć na kratkę do wystygnięcia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KrzysiekZG
Member



Dołączył: 21 Sie 2016
Posty: 376
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: FZ
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:22, 23 Wrz 2016    Temat postu:

Przepis fajny ale zamiast pisać kolejne tematy "chleb" "ogórki" i inne takie, stworzył bym jeden temat np: "nasze przepisy kulinarne" ...

Będzie wszystko w jednym miejscu...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez KrzysiekZG dnia Pią 10:23, 23 Wrz 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna -> Hydepark Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin